1.mai 2013 appell på Stortorget Tromsø

Et 20-årig Høyrestyre i Tromsø nærma seg slutten.

Erlend Rian hadde vært ordfører i 16 år, og Alvhild Yttergård var halvveis i sin ene periode. Vi var kommet til 1996. Da skjedde det nokka i Tromsø av skjellsettende betydning.

En ledende Høyrepolitiker kom fra Bodø til Tromsø. Han og en kompanjong fikk, 4 barnehagetomter helt gratis av Tromsø kommune!

Benn Eidissen og kompanjongen etablerte Tromsø Barnehagedrift as. De har henta ut flere titalls millioner i rein profitt fra de offentlige tilskudda og foreldrebetalinga.

Høyremannen Benn Eidissen har blitt styrtrik på sugerør i stats- og kommunekassa. Han eier nå 25% av milliardkonsernet Norlandia Care Group as.

Tromsø barnehagedrift as er nå slusa inn i dette selskapets barnehageavdeling: Norlandia Barnehagene as.

Selskapet eier idag hele 60 barnehager. 7 av disse er i Tromsø.

 

Under vingene til dagens blå-blå byråd har de forsterka posisjonen sin her i Tromsø, og fikk nylig den gullkanta kontrakten på bygging og drift av Marsveien barnehage.

Som dere kanskje vet har byrådet bestemt at det ikke skal bygges en eneste kommunal barnehage mer.

Ikke en eneste bolig skal byrådet heller bygge!

 

Norlandia d’ont Care, som jeg bruker å kalle selskapet, er et av mange som har blitt multimillionærer og milliardkonsern i løpet av få år. – I stor grad på statstilskudd og foreldrebetalinga i barnehagene.

Dette har skjedd i perioden med den rødgrønne regjeringa!

Barnehageforliket i 2003 fra SV til Frp, var et vesentlig grunnlag for at dette kunne skje.

 

Norlandia-konsernet satser nå med stor kraft på hele omsorgssektoren i kommunen. For, som direktør Mellbye i Nordlandia Care Group skreiv i epost til byråd Kanestrøm i januar: «Er det noe mer vi kan hjelpe dere med er det bare å ta kontakt.»

Er drifta av sykehjem på Vanførehjemmet neste kontrakten de får?

 

Hundrevis, ikke minst kvinner, i Tomsø kommune vil nå få sine lønns-, arbeids-, og ikke minst pensjonsrettigheter satt under stort press!

 

Maggie Thatcher døde for tre uker siden. Hun besøkte Tromsø i 1986, og ble, naturligvis, møtt med en av de kraftigste demonstrasjonene noen steder, og som Tromsø kan være stolt av.

Nå har hennes politiske ånd kommet tilbake til byen, og etablert seg i en ekstremutgave i bygninga oppe i bakken. Og, for å omskrive en kjent engelsk forfatter: Something is rotten in the City-hall of Tromsø!

 

Du må til Østeuropa for å finne noe liknende som det politiske programmet som Høyre/Frp/Venstre-byrådet nå er i ferd med å gjennomføre!

Byrådet har fått full tilslutning i sine partier til å privatisere alt de måtte ønske av kommunal virksomhet!

 

De jobber knallhardt for å avvikle solidaritetskommunen Tromsø,- og som rådgiver i byrådet, Tor Arne Morskogen sa på folkemøte på Verdensteateret sist fredag; Den forbindelsen med omverden byrådet vil styrke, er forbindelsen til EU-hovedkvarteret i Bryssel!!

 

Romfolket, som har kommet til Tromsø fra de østlige EU-landa har byrådet ikke tenkt ha gode forbindelser til, eller å gi humane vilkår, tvert imot!

Vi krever at byrådet i det minste skaffer til veie mobile sanitæranlegg slik at romfolket kan gå på do, og opprettholde normal hygiene!

__________________________

Det er naturligvis ikke forbudt å være Høyremann og drive business – men vi ser stadig eksempler på at Trond Giske og kompisan har sterke konkurrenter i kokkelimonke!

 

Vi ser nå mange varianter av det som kalles «Høyres diskre sjarm».

 

VGs avsløring av Høyres samferdselstalsmann Hallerakers lobbyvirksomhet og private økonomiske interesser i bompengeselskap var nesten for god til å være sann! Det har pågått i over 10 år, og Høyreledelsen har visst om dette!!

 

Men også når Jens Johan Hjort, midt i sin valgperiode som Tromsøs ordfører, lar seg velge til bedriftsforsamlinga i det Røkkekontrollerte Det Norske asa, – det største private oljeselskapet i Norge, får man jo en sterk fornemmelse av å være i en oljeby ved Kaspihavet, og ikke på norskekysten.

Høyres diskre sjarm er ikke bare sjarmerende!!

 

Skribenten Morten Strøksnes hadde en viktig artikkel i Nordlys lørdag der han sammenlikna Lofoten med naturparken Serengeti i Tanzania, og det ramaskriket som ville kommet, også fra norske myndigheter, om Tanzania begynte oljeboring der. Godt skrevet, men situasjonen er verre enn som så; Dagens norske regjering har samstemmig gitt tilslutning til å perforere matfatet vårt, Barentshavet, med borehull, og gitt full trøkk for oljevirksomhet! Og det i et tempo uten sidestykke!

 

Skal vi som bor her oppunder iskanten bare gi faen, og håpe at det drypper noen oljemillioner på oss også?

Skal vi ikke heller ta ansvaret for å sikre ei levelig framtid også for de hundrefold neste generasjoner?

 

Så derfor: La oss til slutt prate om noe hyggelig! Om dere som står her på torget!

 

Dere representerer det som er fantastisk flott med Tromsø!

Det som Tromsø er kjent for nasjonalt og internasjonalt; solidaritetsbyen, kulturbyen, urfolksbyen, den inkluderende byen! Ikke den sneversynte egobyen!

 

Byen med et sjukehus som har hatt flest helsearbeidere ute i solidaritetsarbeid.

 

Byen som i over 20 år har vært aktiv i kampen for å gi flyktningene som kom hit et verdig liv.

 

Tromsø som for få år siden var i spissen i kampen for Bilal og Hawre, og som ga nasjonalt gjennomslag for at kurderne som var blitt fratatt de mest elementære rettighetene fikk bli i landet.

 

Byen som i flere år har kjempa for at Yalda og familien fortsatt skal få være tromsøværinga!

 

Vennskapsbyen som gir Gazas innbyggere en viktig strime av håp, både gjennom bomberegn og årelang blokade fra Israel.

 

 

Vi står nå foran nye skjellsettende måneder og år.

Vi må ikke la den egoistiske ultrahøyrebanden som har styringa på rådhuset nå, sette standard for framtida vår, verken her i byen eller i landet.

 

 

Dere er en uovervinnelig kraft hvis dere går sammen i det store solidaritetsprosjektet som vi ønsker Tromsø og Norge skal være i framtida.

 

Takk for oppmerksomheta – og fortsatt god 1.mai!

 

Jens Ingvald Olsen,

gruppeleder Rødt Tromsø

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s