Alvarsteins tårn

Image

(I Nordlys idag, 23.nov kan du lese dette innlegget og byråd Alvarsteins betraktninger om samme sak)

Med positive signaler fra byrådet er nå Steinsvik arkitektkontor og utbyggerne Kjell Nilsen og Morten Walthinsen i gang med forberedelser til oppføring av et boligtårn med høyde på om lag 70 meter på Strandkanten i Tromsø. 5 blokker, med noe lavere høyde skal også bygges der, på nedsiden av Meieriet. Til avisa iTromsø (tirsdag 19.nov) sier Kjell Nilsen at området allerede er regulert til blokkbebyggelse. 70-meterstårnet skal få glassfasade så hav, fjell og himmel kan speiles i den, og blir i følge utbyggerne derfor ikke så synlig. En formidabel mur mot sundet blir det virkelige resultatet.

Frp mot folk flest

Ansvarlig byråd for byutvikling er Britt-Hege Alvarstein, Frp. Med sitt positive signal til utbyggerne viser Frp-byråden en forakt for «folk flest» som Tromsø knapt har sett tidligere. Flere hundre personer har investert millionbeløp til egen bolig i dette området. Boligutbyggere har satset, og sikkert tjent noen millioner. All utbygging har til nå skjedd på grunnlag av den vedtatte områdeplanen (plan 1426) der byggehøydene varierer fra 16m til to punkthus på 29m som det maksimale.

Plutselig, når utbygginga av Strandkanten skal avsluttes, så gir byrådet positive signaler til å bygge 2,5 ganger så høyt som maksimal byggehøyde til nå! Dette skjer uten at det overhode er noe saklig grunnlag til stede. Utbyggernes ønske om å øke fortjenesten i samme grad som byggehøyden er ikke saklig grunn, sjøl om byrådet styres av Frp, Høyre og Venstre. Står forresten et samlet byråd bak «byrådets positive signaler»?

Balsfjordvinden

Av egen erfaring, som bygningsarbeider på flere byggeprosjekt langs sundet, blant annet Polarmiljøsenteret, vet jeg at det ikke er noen andre områder i Tromsø det er så sterk og dominerende vind. Det er ikke tilfeldig at vinden har et eget navn: Balsfjordvinden. Jo større veggflater vinden skal bryne seg imot, desto sterkere blir vinden rundt bygget, både over og rundt sidene av bygget. Vindklimaet for beboerne på Strandkanten vil bli kraftig forverra dersom dette 70-meterstårnet blir tillatt.

Særfordeler

Solvinkelen er på sitt maksimale ca 43 grader 23.juni i Tromsø. Det vil si at den korteste solskyggen, og kun denne ene dagen, vil være ca 80 meter. Store områder på Strandkanten vil dermed komme i solskyggen i perioder av året. Med hvilken rett skal Steinsvik, Nilsen og Walthinsen få påføre de som allerede bor i område store ulemper? Med hvilken rett skal utbyggerne få ekstraordinære fordeler som ingen andre utbyggere har fått?

Boligprosjektet på Strandkanten dreier seg ikke bare om estetikk, urbanisme, for/mot høyhus. Dette dreier seg ikke minst om demokrati, forutsigbarhet og store økonomiske interesser.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s