Tromsø, Sotsji, Oslo og IOC

ImageJeg er glad og stolt over at jeg fra 2003 til 2008 var aktiv i kampen mot at vi skulle stille byen vår, Tromsø, til disposisjon for den internasjonale olympiske komite (IOC). Det pågående vinter-OL i Sotsji viser med all tydelighet at OL er et arrangement fullstendig uten økonomisk, etisk og moralsk forsvarlighet.

IOC misbruker strålende idrettsprestasjoner til å bygge sitt monopolistiske forretningsimperium. På noen områder får dette groteske utslag, som når Norgefikk reprimande fordi skijentene bar sørgebånd for den avdøde broren til Astrid Uhrenholdt Jacobsen,  – sørgebåndet var i strid med den olympiske protokoll og ånd. Så langt tilbake som i 1968 ble de amerikanske 200m-løperne John Carlos og Tommi Smith fratatt sine gull og bronsemedaljer fordi de under premieutdelinga holdt en svart knytta neve i været til støtte for borgerrettighetskampen i USA. Og vi ser hvordan IOC fullt ut aksepterer Russlands grove brudd på menneskerettighetene og behandlinga av de homofile. Naturvernforkjempere blir arrestert og trakassert. Dette var godt kjent før IOC tildelte OL til Putin i Guatemala City i juli 2007. IOC visste at hele 47 natur- og miljøorganisasjoner i Russland protesterte mot at Sotsji skulle få OL, fordi viktige områder i fjellene i Kaukasus ville bli skadd og ødelagt på grunn av OL-utbygginga.

Oslo kommune har allerede bevilga godt over 100 mill kr for å promotere OL i Oslo i 2022. Smørebua til 12 mill kr for IOC-pampene i Sotsji som Idrettsforbundet og Oslo kommune spleiser på, er heldigvis allerede skandalisert i opinionen i Norge.  Det er påtakelig å se hvor fullstendig «fartsblind» ledelsen for kampanjen Oslo2022 og deres støttespillere har blitt; Med de vanvittige kostnaden for OL i Sotsji på over 300 milliarder kr, skal Oslo2022 bringe IOC og den olympiske familien tilbake til «de olympiske grunnverdiene»!  Oslo2022 som vil ha en kostnad på 40-50 milliarder kr blir nå framstilt som et etisk forsvarlig og et billig-OL.

Det er absolutt like stor grunn til å gå imot at Oslo skal stille seg til disposisjon for IOC i 2022 som det var for Tromsø 2014 og -18. At det politiske flertallet i Oslo bystyre og i Idrettsforbundet går inn for Oslo2022 er naturligvis et ønskescenario for IOC-pampene. Etter at IOC har henta sine milliarder ut av Sotsji-OL er det enda større grunn for Regjeringa og Stortinget å si klart nei til at det norske folket skal betale enorme 40-50 mrd kr for hvitvasking av IOC!

I lys av dette er det interessant å følge en del av debatten om Oslo2022, og ikke minst å se hvordan flere av de som sto i spissen for Tromsø 2014 og 2018 fortsatt ikke klarer å legge bak seg at Tromsø (heldigvis) ikke kom i hendene på IOC. Stortingsrepresentant Tove Karoline Knutsen, som tidvis på en god måte har gått kraftig imot gigantomanien i IOC, vender igjen tilbake til at motstanden mot Oslo2022 i hovedsak er begrunna i den behandlinga Tromsø fikk, – nå i Nordlys 10.februar i diskusjon med Dag Vidar Hanstad, som jobber for Oslo2022.  Det som blir avgjørende framover er om hun, og andre Oslo2022-motstandere, klarer å få gjennomslag i sine stortingsgrupper for et Nei til Oslo2022, og om de i det hele tatt får lov å stemme imot, dersom søknaden kommer til stortingsbehandling, og ikke Regjeringa tar fornuften fangen, og stopper OL-søknaden.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s