Tromsøordfører Hjort om justismord

image«Justismord var det det var», skriver ordfører Jens Johan Hjort i Nordlys og iTromsø igår, lørdag. 

http://www.nordlys.no/nyheter/article7170508.ece

Det som får denne betegnelsen er at styret i Idrettsforbundet sa nei til søknaden om vinter-OL fra Tromsø 2018. Begrunnelsen fra Idrettsstyret for å si nei var at kostnadene, som gjennom kvalitetssikringa ble beregnet til over 25 milliarder kr, (nesten 10 mrd kr mer enn søknaden)var langt høyere enn den samfunnsmessige nytten. Likeså at å ta inn etterslepet på idrettsanlegg utover hele landet må prioriteres foran et OL.

Etter min oppfatning var dette er helt riktig og god begrunnelse, som fortsatt står seg godt. Naturligvis er dette også en konklusjon som gjelder for Oslo2022!

Fra å ha erklært sin støtte til Oslos OL-søknad, kan det nå se ut til at IOCs og Gerhard Heibergs opptreden under Sotsji-OL har fått ordfører Hjort til vende tommelen ned. Eller gjør han egentlig det? I sitt avisinnlegg lørdag legger Hjort stor vekt på at han er et følelsesmenneske, noe som er svært avvæpnende for kritikk. Gjennom hele innlegget framfører han imidlertid en rasjonell argumentasjon, etter først å ha uskadeliggjort to av sine motdebattanter de siste dagene. Så går han løs på «fremtredende nordnorske politikere som gang på gang trekker frem den urettferdige Tromsø-prosessen», og som sier nei til Oslo2022. Formaninga Hjort så kommer med, er at det går ut over vårt rennommé og merkevaren Nord-Norge. – Vi har jo de kloke hodene, Sjakk-OL, Arctic Race of Norway osv.

Hjort er ingen novise. Han er en klartenkende jurist, og sterkt engasjert i idrett. Etter min oppfatning står det ikke til troende at Hjort først nå, midt under Sotsji-OL oppdager IOCs innhold og karakter. Boka til Andrew Jennings, «Ringenes herrer» kom i 1996, og IOC har ikke akkurat blitt mer moderat siden da!

Beslutningsprosessen for vinter-OL 2022 er også slik at krav om at IOC må endre seg fullstendig hvis Oslo skal søke, ikke kan la vente på seg. Påmelding fra Oslo2022as vil skje allerede om vel en måned. Til høsten skal regjering og storting behandle eventuell statsgaranti, og sommeren 2015 skal IOC beslutte hvilken søkerby som skal være IOCs vertskap i 2022.

Når ordfører Hjort går lenger enn noen annen, og kaller Idrettsstyrets vedtak i 2008 for «justismord», kreves det langt klarere tale mot Oslos OL-søknad enn det han presenterte i tromsøavisene lørdag. Det må da være mulig for Hjort å argumentere kraftig mot OL i Oslo, som også mange Høyrefolk i Oslo gjør, uten for å si at dette skader Nord-Norges rennommé eller at dette er å dyrke OL-nederlaget (i 2008) inn i solnedgangen.

Men det er også mange i Høyres sentrale apparat har lyst til å gi IOC et løfte om en ubegrenset statsgaranti. Tromsø-ordfører Hjort med sitt ja til Oslo 2022, gjør det dessverre lettere for disse kreftene å vinne frem når regjeringen skal ta sin beslutning.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s