Olympiske traumer

OLtraumer HjortNordlys 8.okt

Vi skal ikke hovere, skriver den nyomvendte OL-motstander ordfører Jens Johan Hjort i kronikk i Aftenposten søndag 5.okt. og i iTromsø tirsdag 7.okt.

http://www.aftenposten.no/meninger/debatt/Vi-foler-med-de-som-onsket-et-OL-og-tapte-7731334.html

Han roser den demokratiske behandlinga i Høyre. Dette gjør han etter at stortingsgruppa ikke klarte å gi statsminister Solberg et klart råd om å gå for en ubegrensa statsgaranti til Oslo 2022. Beslutningsvegringa gjorde også at Høyres byrådsleder Stian Berger Røsland i Oslo umiddelbart bekjentgjorde at søknaden ble trekt. Erna Solberg slapp dermed å behandle statsgarantien – og, som en kuriositet: Vi vet fortsatt ikke hva hun mener om OL-søknaden. Hjort finner det naturligvis også betimelig å nevne Jonas Gahr Støres taktisk ukloke kommentar om at Høyres behandling var «patetisk».

I tromsøavisene har de to foregående tromsøordførerne, Arild Hausberg og Herman Kristoffersen, skrevet sine oppsummeringer av OL-prosessen. – Vi må snu OL-saka til optimisme, er Hausbergs hovedkonklusjon; – som om vi ble pessismistisk av at Oslo 2022 ble stanset i tide!

http://www.itromso.no/meninger/article10201447.ece

Herman Kristoffersen, innbygger, som han nå kaller seg, har tydeligvis forsatt traumer etter at de to OL-søknadene, 2014 og 2018, som han sto i spissen for, også ble stanset før regjeringene skulle behandle statsgarantien.

http://www.itromso.no/meninger/debatt/article10197468.ece

Kristoffersens utlegning av Inge Andersens og Børre Rognliens skitne spill, har nok mye for seg, Men Idrettstingets nesten enstemmige servile støtte til Oslo 2022 er et større og mer grunnleggende problem enn bare Andersen og Rognlien.

Derfor blir Kristoffersens tendens til konspirasjonslogikk altfor enkel forklaring, sjøl om det er underholdende lesning.

Var IOC ok for Tromsø, Herman?

Da synes jeg det er langt mer oppsiktsvekkende at Herman Kristoffersen ikke har et eneste kritisk ord om IOC og utviklinga av OL-arrangementene de siste 20åra spesielt. Han synes tydeligvis fortsatt at OL i Tromsø var helt utmerka prosjekt – i motsetning til Oslo 2022.

Kristoffersen viser til den omstridte folkeavstemninga i Oslo som viste at det såvidt var flertall. Underforstått at i Tromsø var alle for søknadene, men at det var toppen i Idrettsforbundet som bevisst saboterte og ødela for Tromsø. Har Herman Kristoffersen glemt at OL-prosjektene i Tromsø aldri slo rot i befolkninga her i byen? Entusiasmen og begeistringa for dette, «mest kompakte OL noensinne», var begrensa til en nokså liten gruppe, men som hadde stor politisk, administrativ, økonomisk og mediemakt i Tromsø. Tromsø 2014 og 2018 hadde for eksempel ikke et eneste folkemøte, debattmøte eller andre arrangement for å mobilisere eller vise den folkelige støtten. De åpne demokratiske debattmøtene og andre åpne markeringer var det Nei til OL som arrangerte!

For alle som er glad i sunn idrett var det en stor glede, og all grunn til å feire at byrådet i Oslo trakk søknaden! Hjort sa på NRK-TV like etterpå at vi i Tromsø ikke feirer beslutninga om trekke OL-søknaden, og nå i Aftenposten skriver han at vi ikke skal hovere. Dobbeltkommunikasjon i stedet for klar tale er muligens nødvendig i noen sammenhenger, men hva er det ordfører Hjort prøver å si?

God grunn til feiring!

IOCs ekstreme oppblåsing av OL-arrangementene gjennom mange år er ødeleggende for idretten, og en umulighet for forsvarlig miljøpolitikk, økonomi, etikk og demokratikrav. Derfor er det også mange svært positive internasjonale reaksjoner på at søknaden til Oslo 2022 ble trekt – bortsett fra hos IOC.

Hjort framhever Høyres demokratiske prosess og klare tale – når realiteten var at de ikke klarte å ta en klar JA-beslutning! Jeg skjønner derfor at det er behov blant Høyres ledere for utspill og initiativ for å redde Høyres ære i OL-saka; Høyre i Oslo har brukt nærmere 200 mill kommunale kr på OL-søknaden, og planla å bruke ytterligere 100 mill kr til i 2015! Høyre har vært ei hoveddrivkraft, sammen med Oslo AP, for Oslo 2022.

Nå er alt bare trist, og vi skal for all del ikke feire eller hovere over at Høyres stortingsgruppe ikke klarte å ta standpunkt, er ordfører Hjorts formaning. Jeg mener det er god grunn for stor feiring, og all ære for Høyres uklarhet!

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s