567 bomber over Libya

Om lag 700 mennesker, – menn, kvinner og barn, drukna utafor Libya i Middelhavet, på veg mot Italia og Europa. Flyktninger fra en rekke land i Afrika, Midt-Østen og Asia har de siste åra reist til Libya i desperate forsøk på å komme bort fra ulevelige forhold i sine hjemtrakter. Flere tusen, og i et økende antall har havna i døden i stedet for at de fikk et bedre liv. Kyniske menneskehandlere og kriminelle organisasjoner utnytter deres fortvilte situasjon og presser store pengebeløp av dem, før de blir sendt på dødens skip. Mange blir redda av handelsskip og italiensk kystvakt. Island et av landa som har sendt kystvaktskip for å redde flyktninger i havsnød. Men den norske regjeringa klarer ikke å bistå; I følge statssekretær Jøran Kallemyr(frp) i justisdepartementet på NRK/TV søndag 19.april er de blant annet bekymret for at flyktninger skal fryse i hjel på dekket, dersom Norge sender båter til Middelhavet! Humaniteten er som vi skjønner grenseløs fra regjeringas side.

For nøyaktig fire år siden deltok Norge med 6 F16-fly i en intens bombing av Libya. Dette var en krigsdeltakelse som ble vedtatt via SMS 19.-20.mars 2011 etter initiativ fra statsminister Jens Stoltenberg. Alle stortingspartiene støtta krigsdeltakelsen. USA, som leda Natos krigføring, ga sterk honnør til Norges innsats…og Jens Stoltenberg har blitt generalsekretær i Nato. Norges svært aktive deltakelse var eksepsjonell, noe som er dokumentert i flere rapporter seinere. I «Klassekampen» kunne vi for eksempel under overskriften: «Bombet der ingen turte», lese dette 13.mars 2013:

«Mellom 1945 og 2011 har norske fly bare sluppet seks bomber mot fiendtlige mål. I krigen mot Libya skulle dette endre seg: I løpet av få måneder slapp norske F-16 kampfly 567 bomber – nesten ti prosent av det totale antallet bomber i hele Nato-operasjonen.

Men der andre land hadde politiske begrensninger, gikk Norge i front med å påta seg sensitive bombeoppdrag i den innledende fasen av Natos operasjon mot Libya i mars 2011. Det bekrefter Oberstløytnant Dag Henriksen, sjef for Luftmaktsavdelingen i Trondheim:

– Norge har begrenset erfaring med å stå i fremste rekke, men i Libya var Luftforsvaret villig til å påta seg oppdrag menge andre nasjoner ikke ønsket å ta, sier han til Klassekampen.»

Libya ble smadret som stat, og ble umiddelbart arnested og våpenarsenal for en rekke separatistiske og religiøse terrororganisasjoner. IS har blant annet et sterkt fotfeste i Libya nå. Flyktningetransport og menneskehandel som ender med drukning i Middelhavet har blitt en sentral forretningsvirksomhet for disse. Onsdag 22.april kan denne kommentaren leses i DN: http://www.dn.no/meninger/kommentarer/2015/04/22/2158/P-innsiden/bombene-over-libya

Statssekretær Kallemyr har satt oppsiktsvekkende standard for regjeringas vurdering av Norges ansvar og rolle, etter at Norge har vært sentral aktør for etableringa av dagens forhold i Libya. Man skal kanskje ikke vente annet fra det holdet. Men hvor er resten av Stortinget? AP, SV, SP, V, H, Krf og Frp sa alle sammen ja til bombekrigen mot Libya. SMS brukes kanskje ikke så mye lenger, men det er vel fortsatt muligheter for å bli enige om kraftfulle vedtak.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s